در این مقاله از مدیرنو؛ به راه ها و روش های تقویت مهارت کلامی میپردازیم. در ادامه به ۲ راه و روش کلیدی در تقویت مهارت کلامی خواهیم پرداخت. همه میدانیم که توانایی برقراری ارتباط، داشتن و تقویت مهارت کلامی، یک عامل مهم برای داشتن یک زندگی موفق و شاد است. اولین گام برای برقراری ارتباط، داشتن فن بیان مناسب میباشد. توانایی خوب صحبت کردن یک امتیاز عالی و عاملی برای پیشرفت ما محسوب میشود.
در مجموعه مقالات ” مهارت کلامی در کسب و کار ” به بیان روشها و ترفندهایی از مذاکره میپردازیم که به کمک آنها میتوانید در کسب و کارتان بهسرعت رشد کرده و مسیر دستیابی به اهدافتان را هموارکنید.
در قسمت اول از سری مقالات مهارت کلامی در کسب و کار از مدیرنو؛ به این موضوع پرداختیم که چگونه در محل کار بهطور حرفهای صحبت کنید. در این مقاله نیز به ادامه مطلب پرداخته و به دو روش کلیدی برای تقویت مهارتهایتان میپردازیم.
۲ روش کلیدی در تقویت مهارت های کلامی
۱- شخصیت شناسی در کسب و کار چه نقشی در تقویت مهارت کلامی شما دارد؟
کار و تجارت درواقع موفقیت انتقال ایدههای یک شخصیت به شخصیت دیگر میباشد. باید تا جایی که میتوانیم شناسایی انواع مختلف شخصیتها را یاد گرفته تا بتوانیم پیاممان را به مؤثرترین شکل ممکن انتقال دهیم. افرادی که در مراودههای کاری با آنها صحبت میکنیم افراد مختلفی با مدل ارتباطی خاص خود هستند. امکان دارد یک نفر با توجه به جایگاهی که داشته باشد طرز گفتگوی رسمی را میپسندد. همین طرز صحبت رسمی میتواند بهشدت برای فردی دیگر اثر منفی داشته باشد. در مورد یک نفر دعوت به صرف یک قهوه یا چای برای یک گفتگوی کاری میتواند پیشنهاد خوبی باشد. برای فردی که دارای چارچوبهای خاص هست میتواند بهشدت نتیجه معکوس دهد.
برای اینکه بتوانیم با افرادی با شخصیتهای گوناگون ارتباط برقرار کنیم، باید یک سری اطلاعات کلی نسبت به شخصیتهای گوناگون کسب کنیم و به تقویت مهارت کلامی تان بپردازیم تا بتوانیم با هر کس متناسب باشخصیتش گفتگو کنیم. در ادامه، شخصیتها را از نظر شیوه برخورد با مسائل کاری موردبررسی قرار خواهیم داد.
معمولاً کارفرمایان طالب این ۴ نوع شخصیت هستند.
افراد خیال پردازی که ایده دارند، تحلیل گرانی که مطمئن شوند این ایده خوب هست، اطمینان دهندههایی که ایده به اجرا درمیآورند و مدیرانی که نقشهای مدیریتی را به عهده میگیرند.
-
یک: یک فرد خوشرو و خوشمشرب (فرد اطمینان دهنده) معمولاً در شغلهای تجاری گمارده میشود.
البته این در صورتیست که شخص در جایگاه واقعی خودش قرار داشته باشد. گاهی میبینیم که فردی شاید پایینترین سمت را در یک سازمان به عهده دارد ولی بسیار خوشبرخورد و با ویژگیهای یک فرد اطمینان دهنده بوده و خوشبین و خوشبرخورد است. آیا همینالان نام شخص خاصی از اطرافیانتان با این ویژگی به ذهنتان خطور کرد؟
طرز صحبت با افرادی که خوشرو و خوشمشرب هستند:
این افراد دارای شخصیتی برونگرا و صریح هستند. باید تا جایی که میتوانیم با شور و هیجان به آنها جواب دهیم. باید آنها را در مرکز توجه قرار داده و ارزشش را بالا ببریم.
-
دو: یک فرد محتاط و دقیق (تحلیلگر) را در شغلهای فنی و مهندسی خواهید دید.
طرز صحبت کردن با افرادی که محتاط و دقیق هستند:
فردی با این تیپ شخصیتی تمام توجهش به جزئیات است. او وابسته به یک کار بینقص میباشد. باید در صحبت با افرادی با این تیپ شخصیتی به جزئیات کارها، مرتب و منظم بودن و تمرکز روی کارها توجه نمود.
-
سه: یک فرد مؤکد و درستکار (کنترلکننده) در سمتهای مدیریتی قرار میگیرد.
طرز صحبت کردن با افرادی که دارای این تیپ شخصیتی هستند:
این افراد دارای شخصیتی برونگرا و صریح هستند. در گفتگو با این افراد باید او را مطمئن کنیم که به کارش اهمیت میدهیم و آنچه را که انجام میدهد، بهترین است. بههیچوجه نباید باعث اتلاف وقت افرادی با این تیپ شخصیتی شویم.
-
چهار: یک فرد کم رو اما قادر به دیدن زوایای چیزهای مختلف (خیالپرداز) در نقشهای ایده پردازی و ابداع خلاقیت قرار میگیرند.
طرز صحبت کردن با افرادی که دارای این تیپ شخصیتی هستند:
این افراد دارای شخصیت درونگرا هستند. باید تا میتوانیم فرصت خیالپردازی را به این افراد بدهیم و بسیار به حریم شخصیشان احترام بگذاریم. سؤالاتی که باعث معذب شدنشان میشود را نپرسیم.
اقدام شناسایی شخصیت:
نام همکاران، مدیران، زیردستان، مشتریان و… کسانی که به هر نحوی با آنها مراوده کاری دارید را یادداشت کنید. سپس شخصیت هرکدام را با توجه به مشاهده، گوش کردن و پرسش شناسایی و یادداشت کنید. سپس در گفتگوهای کاری خودتان با هرکدام متناسب باشخصیتشان گفتگوکنید.
۲- گسترش دایره لغات چه نقشی در تقویت مهارت کلامی شما دارد؟
گسترش دایره لغات یک راه کلیدی برای تقویت مهارت کلامی، مذاکره و گفتگوی تخصصی در کسب و کار و روابط شغلی میباشد. یک مغز با نبوغ بالای گفتاری و یک قلم قدرتمند، برندهتر از تیغ شمشیر هستند. هوش گفتاری همان نبوغ کلام میباشد. منظور از آن، توانایی شعبدهبازی با حروف و واژگان بوده که در تقویت مهارت کلامی بسیار حائز اهمیت است. بنابراین ضریب هوش گفتاری افراد با گستره دایره لغاتشان اندازه گیری میشود.
روان شناسان مطرح کردهاند، ارتباطی مستقیم بین شیوه بهکارگیری کلمات و گسترهی دایره واژگان افراد، با موفقیت آنها وجود دارد. لذا کلمات نقشی تعیینکننده در موفقیت اجتماعی افراد ایفا میکنند. افراد دارای فن بیان عالی، فکری پویا و سرشار از ایده دارند. ضمن آنکه نیازهای مغز خودرا میشناسند و قادرند تا با گسترش مستمر دایره لغات خویش از جسم خود نیز در جهت برقراری ارتباطات مؤثر استفاده کنند. این افراد، قدرت کلام بالایی در درک مطالب داشته و با قدرت و شیوایی بیان خود، ذهن و قلب مخاطبانشان را باخود همراه میکنند.
علاوه بر این، در کسب و کار نیز، هر حرفهای واژگان و اصطلاحات مختص به خودرا داراست؛ بنابراین سخنوران خوب، در شغلشان نیز موفقترند. راهکارهای بسیاری برای افزایش دایره واژگان ازجمله یادگیری اصطلاحات و عبارات مخصوص کسب و کارمان وجود دارد.
نکته مهم استفاده از کلمات بهروز و جدید در صحبتهایمان هست و لازمه آن مطالعه و یادگیری مداوم می باشد. وقتی واژه یا عبارتی در کسب و کارمان برخورد میکنیم که برای ما ناآشناست باید در جستجوی معنا و مفهوم آن باشیم تا بتوانیم در مواقع ضروری از آنها در گفتارمان استفاده کنیم.
بهعنوانمثال
فردی که در زمینهی حسابداری مشغول بهکار هست، هرچقدر با واژگان مرتبط با مسائل مالی ازجمله مالیات، ارزش افزوده و… آشنایی بیشتری داشته باشد، بدون شک در نظر مخاطب، شخص بسیار حرفهای در کار خود قلمداد میشود.
حل جدول واژگان و معماها و نیز انجام بازیهای ذهنی، گوش دادن و یادگرفتن کلمات غیرمعمول و جدید در مکالمات روزمره و نیز تبدیلشدن به شنوندهای ماهر، استفاده از قدرت بینایی و دنبال کردن واژگان جدید، سرمایه گذاری روی یک فرهنگ واژگان پربار و اختصاص زمان به مطالعه آن، استفاده از بازی بهعنوان یک ابزار آموزشی در جهت یادگیری واژگان (مثل جدول کلمات متقاطع یا جدول معمایی) ازجمله این راهکارهاست.
راهکار دیگر
راهکار دیگر که من معمولاً استفاده میکنم اینست که وقتی جمله یا کلمهای را از شخصی میشنوم با خودمیگویم چه واژه مناسب دیگری میتوان بهجای این جمله یا کلمه استفاده کرد. این گفتگوی درونی در ذهن من انجامشده و سعی میکنم کلماتی را که به ذهنم میرسد را بهجای آن کلمات بهکار ببرم. بعضیاوقات وقتی شخصی جملهای یا عبارتی بهکار میبرد، من متوجه میشوم که جمله جالبیست و من هیچگاه از آن استفاده نکرده بودم. بنابراین سعی میکنم در صحبتهایم آن را بهکار ببرم. بنابراین توجه به جملات و عباراتی که اطرافیان بیان میکنند یکی از راههای گسترش دایره لغات میباشد.
اقدام؛ گسترش دایره لغات: یک دفترچه بردارید و صبح بهمحض اینکه از خواب برخاستید بدون اینکه با کسی صحبت نمایید. به مغزتان فشار بیاورید و تا میتوانید کلماتی که به ذهنتان میرسد را یادداشت کنید. این کار باعث میشود کلماتی که در ذهن داریم ولی هیچگاه در صحبتهایمان استفاده نمیکنیم را از گوشههای ذهنمان بیرون کشیده و در روزمره آنها را بهکار بندیم.
این کار را هرروز صبح انجام دهید چون تأثیر زیادی در گسترش دایره واژگان شما در گفتگوهایتان خواهد داشت. علاوه بر این کلمات در طول روز اگر با جملات بزرگان برخورد میکنید که به نظرتان جالب است را در این دفترچه یادداشت نمایید. تا بتوانید از طریق این تمرینها به تقویت مهارت کلامی خود پرداخته و بهترین موفقیتهای شخصی و شغلی را نصیب خودکنید.
ادامه دارد…
منبع: کتاب مهارت های کلامی در کسب و کار
ارائه شده توسط: مدیرنو