در این مقاله به موضوع بازاریابی چریکی (Guerrilla Marketing) میپردازیم. بازاریابی چریکی (Guerrilla Marketing) تکنیکی در بازاریابی است که در آن شرکت با غافلگیر کردن و یا ارائه رفتارهای غیرمعمول، محصول یا خدمت جدیدی را به جامعه معرفی میکند.
بازاریابی چریکی (Guerrilla Marketing) چیست ؟
بازاریابی چریکی متفاوت از بازاریابی سنتی است. بر تعامل فردی تمرکز داشته، بودجه کمتری صرف آن میشود و گروه کوچکتری از افراد مسئول انجام آن در یک مکان خاص هستند.
شرکت هایی که از بازاریابی چریکی و پارتیزانی استفاده میکنند از طریق بازاریابی ویروسی یا دهانبهدهان بهطور رایگان مخاطبان زیادی بهدست میآورند. این روش برای همه کالاها و خدمات بهکار نمیرود و معمولاً برای مخاطبان جوانتر استفاده میشود.
بازاریابی پارتیزانی در مکانهای شلوغ که افراد زیادی آنجا هستند مثل خیابان، کنسرت، پارکها، رویدادهای ورزشی و مراکز خرید اجرا میشود. یکی از عناصر مهم آن، انتخاب زمان و مکان مناسب است که محدودیتهای قانونی نداشته باشد.
پیشنهاد مطالعه: مفاهیم اولیه بازاریابی و انواع آن
تاریخچه بازاریابی چریکی و پارتیزانی
این مفهوم برگرفته از کتاب بازاریابی چریکی نوشته جی کنراد لوینسون است. هدف این نوع بازاریابی ایجاد همهمه درباره محصول یا برند در جهت افزایش خرید محصول یا خدمات توسط مشتری یا صحبت درباره برند با سایر مشتریان بالقوه میباشد. بازاریابی چریکی میتواند ازنظر هزینهای برای کسبوکارهای کوچک خیلی مناسب باشد بهخصوص اگر بتوانید بازاریابی ویروسی ایجاد کنید.
مثال هایی از بازاریابی چریکی
سازمان افزایش آگاهی از آلزایمر، از یک استراتژی بازاریابی شامل نقشههای شهری استفاده کرد. نقشههای رایگان شهر هامبورگ در غرفههای توریستی توزیع شد. هنگامیکه افراد نقشه را باز کردند جادههایی بدون علامت و برچسب را دیدند که نشاندهنده سردرگمی بیماران آلزایمری بود.
بسیاری از تاکتیکهای بازاریابی چریکی میتوانند روی پلهها اجرا شوند. مثلاً IKEA در یکی از آگهیهای خود به کاربران نشان میدهد که چگونه با استفاده از تجهیزات IKEA و قراردادن کمد در پلهها، میتوان از فضای آنجا استفاده کرد.
- نشنال جئوگرافیک با استفاده از آگهی تبلیغات زیر نشان داد که چقدر ثبت یک عکس حرفهای سخت و زمان بر است.
- یونیسف با آگهی چریکی زیر یادآوری کرد که میلیونها نفر در جهان دسترسی به آب آشامیدنی تمیز ندارند.
کمپین خلاقانه شکلات کیت کت بر روی نیمکتهای پارک با استفاده از تبلیغات چریکی است. در این پروژه، نیمکتهای رنگآمیزی شده به شکل شکلات نیمهباز کیت کت، جایگزین نیمکتهای عادی پارک شده و تصویر جالبی از این شکلات معروف را به وجود آوردهاند. این کمپین تبلیغاتی شرکت کیت کت در حقیقت نمونهای ساده و خلاقانه از بازاریابی چریکی است که توانسته با هزینه کم، تأثیر زیاد و غیرقابلانکاری بر روی مشتریان خود داشته باشد.
شرکت کولگیت از چوبهایی شبیه به مسواک در بستنی استفاده کرد تا اهمیت مسواک زدن را به کودکان و حتی بزرگسالان نشان دهد.
مزایا و معایب بازاریابی چریکی
قبل از شروع هر نوع از تبلیغات و آگهی چریکی باید به مزایا و معایب آن توجه کنید.
مزایای بازاریابی چریکی
-
اجرای ارزان
استفاده از یک پوستر تبلیغاتی بسیار ارزانتر از سایر روشهای پرهزینه تبلیغاتی است.
-
استفاده از روشهای خلاقانه
در آگهی تبلیغات چریکی قدرت تخیل بسیار مهمتر از بودجه است و با داشتن خلاقیت و ایدههای نو میتوانید تأثیر زیادی بر مخاطبان بگذارید.
-
گسترش از طریق بازاریابی دهانبهدهان
بازاریابی چریکی بهشدت توسط بازاریابی دهانبهدهان به افراد مختلفی انتقال مییابد. هیچچیزی بهتر از این نیست که افراد زیادی در مورد کمپین شما صحبت کنند.
-
زیادشدن شهرت برند
بعضی از کمپینهای تبلیغات چریکی خاص و منحصربهفرد، توسط اخبار محلی پوشش داده میشوند که به شهرت برند میافزاید.
معایب بازاریابی چریکی
-
عدم برداشت درست از این مهوم
گاهی اوقات ممکن است کمپین بازاریابی بهدرستی درک نشود. مانند کمپینی که در سال ۲۰۰۷ با نصب LED هایی انیمیشن جدیدی را تبلیغ میکرد و مدارهای آن با بمبهای تروریستی اشتباه گرفته شد!
-
تأثیر گذار بودن مشکلات پیشبینینشده
بسیاری از تاکتیکهای این نوع بازاریابی نسبت به آبوهوای بد، زمانبندی اندک و سایر مسائل جزئی حساس بوده و بهراحتی ممکن است در چنین شرایطی کل پروژه شکست بخورد.
در هنگام اجرای بازاریابی چریکی باید به نکات زیر توجه داشته باشید:
- محلی برای اجرای کمپینتان انتخاب کنید که افراد زیاد و مهمتر از آن مناسبی ازآنجا عبور کنند.
- افراد ممکن است بهراحتی شمارا نادیده بگیرند مگر اینکه با خلاقیت زیاد نظر آنها را جلب کنید. هرچه ایده شما جالبتر باشد واکنش بیشتری از مردم دریافت میکنید و راحتتر به هدف خود میرسید.
قوانین شهری، آبوهوا، سروصدا و … میتوانند مانع شما در دستیابی به اهدافتان شوند. پس متغیرهای پیشبینینشده را در نظر بگیرید. برخلاف قوانین عمل نکنید چون این کار بهشدت به برند شما آسیب میزند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در این مورد به آموزش درون سازمانی مدیرنو مراجعه فرمایید.
با ما در ارتباط باشید.
منبع: investopedia