عوامل موفقیت و شکست در استارتاپ

عوامل موفقیت و شکست در استارتاپ

در این مقاله از مدیرنو؛ خلاصه‌ای از دلایل و عوامل موفقیت و شکست استارتاپ ها را آورده‌ایم. مباحث و آمار های مربوط به مشکلات استارتاپ ها در رویداد عوامل موثر بر موفقیت و شکست استارتاپ ها و کسب و کارهای نوپا بررسی و تبیین شدند.

 

عوامل موثر بر موفقیت استارتاپ ها

پیش از شروع یک کسب و کار نوپا ، همچون هر فعالیت اقتصادی دیگر، ضروریست پیش‌زمینه‌هایی را برای موفق‌شدن استارتاپ بررسی و مهیا نماییم. چرا شروع و ادامه یک استارتاپ با دیگر فعالیت‌های اقتصادی تفاوت‌هایی دارد. چون شروع و ادامه یک کسب و کار نوپا در شرایط عدم قطعیت اتفاق می‌افتد و همین امر کار را برای بنیان‌گذاران به‌مراتب سخت‌تر از مشاغل و رسته‌های دیگر می‌کند.

 

 گام ۱) تدارک دیدن یک بیزنس مدل

برای موفق‌شدن ضروریست که بیزنس مدل (مدل کسب و کار)  تهیه کنید. برای تهیه بیزینس پلن میتونید از مقاله ” ۷ گام عملی برای راه اندازی مدل کسب و کار” راهنمایی بگیرید.

گام ۲) شناخت خریداران (پذیرندگان)اولیه

واکنش این گروه از خریداران در مقابل محصولتان می‌تواند ضامن بقا و یا نابودی استارتاپ شما باشد. پس شناخت خواسته‌ها و نیازهای این گروه بسیار بااهمیت بوده و آنرا قبل از شروع هر کسب‌وکاری (خصوصاً استارتاپ) به‌دقت بررسی نمایید. برای ارائه محصول بر اساس خواسته‌ها و نیازهای مشتریانتان به سؤال های ذیل پاسخ دهید:

  • چه کسانی مشتریان محصولات من هستند؟
  • چرا باید از محصولات کسب‌وکار من استفاده کنند؟
  • محصولات ما را چطور استفاده می‌کنند؟
  • چه محصولاتی استفاده می‌کنند؟

گام ۳ ) مشخص نمودن راه‌های درآمدی

یکی از مشکلات اصلی استارتاپ ها ، عدم شفاف‌سازی کانال‌های درآمدی و همچنین تکیه بیش‌ازحد به یک کانال برای درآمدزایی میباشد. ضرب‌المثلی وجود دارد که “هیچ‌گاه همه تخم‌مرغ‌هایتان را در یک سبد قرار ندهید”. پس از مشخص نمودن کانال‌های اصلی درآمدی به فکر توسعه این کانال‌ها و همچنین ایجاد کانال‌های مکمل باشد.

 

گام ۴) مشخص نمودن مهم‌ترین هزینه‌ها

قبل از شروع تجارتتان، هزینه‌های ثابت و متغیر را مشخص نموده و لیست نمایید. و همچنین درصدی از بودجه کل را برای هزینه‌های غیرمترقبه اختصاص دهید. از طرفی پس‌ازاین مرحله میزان بودجه تعیین شود تا مدت‌زمان تنفس کسب‌وکار تا مرحله درآمدزایی شفاف گردد. تا این مرحله الزامات قبل از شروع استارتاپ را عنوان نمودیم.

آمار شکست استارتاپ ها : یادآور می‌شویم که بر اساس تحقیقات به‌عمل‌آمده به‌طور تخمینی از هر ۱۰ استارتاپ ۹تای آنها با شکست مواجه می‌شوند.

به زبانی ساده درصورتی‌که تحمل کار در فشار بالا، استرس زیاد، بی‌پولی، بی‌خوابی‌های شبانه، بیداری‌های زودهنگام صبحگاهی، نه شنیدن و… را ندارید. به دنبال فرم‌های استخدام مراکز و دوایر دولتی و مؤسسات خصوصی باشید.

 

دلایل شکست استارتاپ ها و کسب و کارهای نوپا

در ادامه ۵ مورد از مشکلات استارتاپ ها و دلایل شکست استارتاپ ها و کسب و کارهای نوپا در دنیا را مرور خواهیم نمود؛

۱- عدم نیاز بازار به محصول / خدمت تولیدی

بسیاری از کسب‌وکارهای نوپا محصول یا خدمتی را تولید می‌کنند که موردنیاز با خواسته مشتریان و مصرف‌کنندگان نیست. این مورد به‌عنوان اصلی‌ترین دلایل عدم موفقیت و شکست استارتاپ ها در صدر طبقه‌بندی قرار دارد. بنیان‌گذاران عمدتاً به حدی غرق در تولید و ستایش ایده خودشان می‌شوند که یادشان میرود که ضروریست محصول یا خدمت خود را بر اساس خواست و نیاز بازار هدف تولید کنند. همین عامل نشانه خوبی بر اهمیت هرچه بیشتر شناخت بازار هدف است.

 

۲- مشکلات اتمام نقدینگی استارتاپ ها

از دلایل دیگر از مشکلات استارتاپ ها اتمام نقدینگی است. این مشکل می‌تواند از دلایل زیادی سرچشمه بگیرد، ازجمله عدم مدیریت هزینه‌ها، عدم پیش‌بینی هزینه‌های ثابت و متغیر، عدم درآمدزایی به‌موقع در مدت‌زمان مقرر، بی‌توجهی به بازاریابی و فروش به‌موقع محصولات و خدمات.

 

۳-گزینش و گردآوری تیم اشتباه

یکی دیگر از مشکلات استارتاپ ها نحوه گردآوری و انتخاب اعضای تیم است. تیم‌های استارتاپی باید شامل استعدادها و توانمندی‌های متفاوتی باشند. بدین معنی که تک‌بعدی بودن در کسب و کارهای نوپا پاسخگوی چالش‌های پیش رو نیست. اینکه افراد تیم تنها در حوزه خود به خوبی عمل نمایند، نمی‌تواند متضمن رشد و توسعه و حتی بقای استارتاپ باشد.

اعضا باید علاوه بر حوزه‌های تخصصی شان، بر حوزه‌های عمومی کسب‌وکار نیز اشراف داشته باشند. از طرفی توانمندی در تغییر محصول، تطبیق با طرح‌های مختلف جهت جبران کاستی‌ها، پذیرش و توسعه روش‌های جدید بازاریابی، تغییر صنعتی که در آن درحال فعالیت هستند، تعویض نام تجاری و یا حتی تخریب کامل کسب‌وکار و شروع مجدد و از صفر آن را داشته باشند.

چه در حوزه استارتاپ و چه در دیگر حوزه‌ها، در جمع‌آوری و گزینش افراد باید شناختی کامل نسبت به تیپ شخصیتی آنها و همچنین خواسته‌ها و آرمان‌هایشان داشت. لازم به ذکر است تیم‌های مطرح و موفق دنیا متشکل از افرادی با تیپ‌های شخصیتی متفاوت اما همسو در پیشبرد و دستیابی به اهداف تیم هستند. پس در جمع‌آوری گروهتان، تنها به جذب افرادی همگن و همانند خودتان بسنده نکنید، چون با این کار آینده کاری کسب‌وکار را مخدوش خواهید نمود.

 

۴- بی‌توجهی به رفتار رقبا

یکی دیگر از دلایل شکست استارتاپ ها و کسب و کارهای نوپا است، بی توجهی به رقبا می باشد. گذاشتن تمام حواس خود در درون مجموعه و عدم توجه به اهداف، استراتژی‌ها و حرکات رقبا می‌تواند برای هر کسب‌وکاری و خصوصاً استارتاپ ها، مهلک و کشنده باشد! متأسفانه بسیاری از مدیران درون کسب‌وکار خود غرق‌شده و اصلاً توجهی به محیط پیرامون و رقبایشان ندارند.

 

۵- اشتباه در هزینه کرد و قیمت‌گذاری

مشاهده‌شده برخی مدیران پس از فتوحات اولیه دچار لغزش‌هایی در هزینه کرد هایشان می‌شوند. اشتباه در سرمایه‌گذاری و خرید ملزومات غیرضروری از اصلی‌ترین اشتباهات مدیریتی است. از طرفی اشتباهات فاحش در قیمت‌گذاری در همه کسب‌وکارها خصوصاً استارتاپی، گریبان گیر مدیران اقتصادی می‌شود. (توضیح و بسط این مطلب در این مقال نمی‌گنجد.)

 

نکته آخر

در برخورد با کسب و کارهای نوپا و مدیران موفق تنها به دنبال نوع محصول تولیدی و مشخصات آنها بوده و در گام بعد به دنبال مقدار و میزان درآمدشان هستیم. غافل از اینکه به دنبال راهکارهای موفق‌شدن، چالش‌ها و کمبودهای آنها باشیم.

 

پینوشت

مقاله برگرفته از ششمین رویداد بانی (استارتاپ گرایند) رشت، در روز شنبه ۱۰ مهر ۹۵ در سالن اجتماعات پارک علم و فناوری رشت برگزار شد، میباشد. مهمان این رویداد «هدیه دلخوش فومنی» بنیان‌گذار حامی جو (سامانه آنلاین تأمین مالی جمعی) بود که درزمینه تأمین مالی جمعی پروژه‌های مختلف نوآورانه در حوزه‌های مختلف فعالیت دارد.

علی معبودی مدیرعامل مدیران نواندیش نیز در این رویداد به سخنرانی در خصوص عوامل موفقیت و شکست استارتاپ ها پرداخت. جمعی از فعالان حوزه‌های اطلاعات، فناوری ارتباطات، برنامه‌نویسی و IT نیز در این مراسم حضور داشتند.

برای دریافت اطلاعات بیشتر در این مورد به صفحه مشاوره کسب و کار مدیرنو مراجعه فرمایید. با ما در ارتباط باشید.

برچسب ها: دلایل شکست استارتاپ ها , عوامل موثر بر موفقیت استارتاپ ها , دلایل شکست کسب و کارهای نوپا , مشکلات استارت آپ ها .

منبع: مدیرنو

بازاریابی پیشرو

در این مقاله به ۵ قانون طلایی که در بازاریابی…

بازاریابی حرفه‌ ای

در این مقاله از مدیران نواندیش؛ به دانستنی‌های جالب از…

بازاریابی و فروش استارتاپ ها

در این مقاله از مدیران نواندیش؛ به ۹ نکته مهم…

ژئومارکتینگ یا بازاریابی مکان محور

در این مقاله از مدیرنو؛ به اینکه ژئومارکتینگ یا بازاریابی…

سلاح پنهان بازاریابی و فروش

در این مقاله از مدیران نواندیش؛ به اینکه سلاح پنهان…